Gingivostomatitis mačaka

GINGIVOSTOMATITIS SINDROM

Gingivostomatitis sindrom je oboljenje koje izaziva inflamaciju (upalu ), ulceracije ( oštećenja u vidu rana) i proliferaciju ( bujanje) mekog tkiva usne šupljine. Najčešće su zahvaćene desni, meko nepce , ždrelo, jezik, usne. Oboljenje je jako bolno.
Oboljenje se najčešće javlja kod mačaka , u uzrastu starijem od 4 godine,  mada se može javiti u manjem procentu i kod pasa i mlađih mačaka.
Uzrok pojave oboljenja nije u potpunosti jasan, ali je sigurno da više činilaca ima udela u nastajanju sindroma.Jedinka svakako ima oslabljen imuni sistem, što olakšava štetno delovanje bakterija u mekim naslagama ( plaku) u usnoj šupljini. Međutim, problem je nemoguće rešiti antibiotskom terapijom i dolazimo do toga da pored bakterija postoje i drugi činioci. Kod većine jedinki sa gingivostomatitis sindromom utvrđeno je prisustvo određenih virusa (FeLV- virus leukemije mačaka, FIV- virus mačije imunodeficijencije). Dokazano je da ovi virusi mogu  dovesti do značajnih oštećenja samih zuba.
Klinička slika oboljenja je jako raznolika u zavisnosti od tkiva koje je zahvaćeno promenama. Ono što vlasnici obično zapaze je da njihov ljubimac odbija da jede ili pije vodu. To je u suštini već poodmakla faza oboljenja, jer su prvi znaci prošli neopaženo.
Kako ustanoviti problem na vreme?

 • Otvorite  povremeno usta svojoj maci i pogledajte da li postoje naslage na zubima. Na ove promene Vam može ukazati veterinar tokom rutinskog pregleda pri vakcinaciji.
 • Proverite da li se oseća neprijatan zadah iz usta Vaše mace.
 • Kada pokušate da podignete gornju usnu, probajte da uočite bilo kakvu promenu na desnima ( jarko crvena linija na desnima tik iznad zuba,  desni su toliko nabujale da su prekrile zube ili neki zub).
 • Ranice na rubu usana.
 • Maca je prestala da obavlja dnevnu toaletu.
 • Jako balavi ili balavi kada treba da jede.
 • Odbija čvrstu hranu, a uzima mekanu ili ne želi bilo kakvu hranu.

Kako rešiti problem?

 • Neophodna je detaljna diagnostika da bi se isključila druga moguća oboljenja ( osnovna krvna slika, biohemijska analiza krvi, serološki testovi).
 • Detaljan stomatološki pregled  ( Detaljan klinički pregled usne šupljine, rengenološki pregled zuba).
 • Tok i ishod daljeg tretmana zavisiće od prikupljenih rezultata. Činjenica je da se ovaj problem najčešće rešava radikalnim vađenjem svih premolara i molara uz dodatni  medicinski tretman. Vađenje ovih zuba predstavlja zahtevnu intervenciju (lako dolazi do preloma i zaostajanja korena u vilici),  veterinara sa iskustvom u obavljanju stomatoloških intervencija i tehničku opremljenost ( stomatološka mašina , stomatološki rengen aparat za pojedinačno snimanje zuba.

Koliko god vlasnicima ovaj tretman delovao radikalno, mace se jako brzo oporavljaju i neverovatan je pomak ka boljem i kvalitetnijem životu nakon intervencije. Kod mnogih jedinki koje su do tada bile agresivne dolazi do promene karaktera. Nema agresivnosti, počinju da se svakodnevno čiste i većina maca može čak normalno da konzumira i čvrstu hranu. Domaćoj mački nisu potrebni zubi da bi dobro jela!
Kako sprečiti ceo problem?

 • Sprovodite kućnu dentalnu higijenu. Probajte sa klasičnim pranjem zuba koristeći paste i četkice za pranje zuba mačaka.Ovo treba raditi dva do tri puta nedeljno.Privikavanje na celu proceduru treba da ide postepeno.
 • Ako nije moguće da svoju macu naviknete na klasično pranje zuba,koristite antiseptike i enzimske preparate u obliku tableta, tečnosti, gelova. Ova sredstava je relativno lako primeniti ali im je učinak daleko manji od klasičnog pranja zuba.
 • Hranite Vašu mačku specijalizovanim vrstama  hrane koje su namenjene za čišćenje mekih naslaga na zubima. Obično se mešaju u određenom procentu sa standarnom hranom. Treba naglasiti da ni  ovaj vid čišćenja ne daje stopostotni rezultat.
 • Radite na profilaksi i diagnostici virusnih mačijih bolesti koje imaju velikog udela u nastajanju promena u usnoj šupljini.
 • Vodite svoju macu na redovan stomatološki pregled, ako ima potrebe na skidanje kamenca i poliranje zuba.

Dr vet.med. Tatjana Stevanović
sertifikovani stomatolog za pse,mačke i glodare