Karies

KARIES

Vlasnici  kućnih ljubimaca, pre svega pasa, često za naslage kamenca pomisle da je u pitanju karies.  Ovo  oboljenje zuba  se vrlo retko javlja  kod pasa , a još ređe kod mačaka.
Karies, koji predstavlja demineralizaciju tvrde zubne supstance, nastaje delovanjem određenih bakterija, kojih na sreću uglavnom  nema u plaku (mekim naslagama), pasa i mačaka. Anataomija zuba ovih životinja, je još jedan od faktora koji doprinose činjenici da na njihovim zubima  ne možemo naći karies. Imunoglobulini koji se nalaze u pljuvački pasa takođe sprečavaju pojavu kariesa.
Mesta gde ga možemo naći u retkim slučajevima su grizne površine zadnjih zuba (molara), ili sa bukalne ( strana okrenuta ka obrazu) strane očnjaka. Rane znake prisustva promene vlasnici obično ne primate, dok se ne oštete dublji slojevi zuba  i životinja počne da odbija hranu, čudno žvaće i uzima hranu, balavi zbog bolnosti. U poodmaklim slučajevima često dolazi do preloma zuba, stvaranja apcesa na korenu zuba,  neprijatnog zadaha iz usta.
Kod površinskih oštećenja, zub se plombira. Kod dubljih i većih oštećenja, neophodno je da se tretira i koren zuba ( vađenje živca, čišćenje, punjenje kanala korena). U nekim slučajevima jedino rešenje je vađenje zuba.
Opet dolazimo do prevencije. Održavajte higijenu usne šupljine Vašeg ljubimca, perite im zube. Izbegavajte slatkiše i suvo voće koje Vi volite. Oni nisu uvek dobri za Vas, ali NISU NIKADA  DOBRI ZA VAŠE LJUBIMCE

Dr vet.med. Tatjana Stevanović
sertifikovani stomatolog za pse,mačke i glodare