Gingivostomatitis mačaka

Gingivostomatitis sindrom

Gingivostomatitis sindrom je oboljenje koje izaziva inflamaciju (upalu ), ulceracije (oštećenja u vidu rana) i proliferaciju (bujanje) mekog tkiva usne šupljine. Najčešće su zahvaćene desni, meko nepce, ždrelo, jezik, usne. Oboljenje je jako bolno.

Oboljenje se najčešće javlja kod mačaka, u uzrastu starijem od 4 godine, mada se može javiti u manjem procentu i kod pasa i mlađih mačaka.

Uzrok pojave oboljenja nije u potpunosti jasan, ali je sigurno da više činilaca ima udela u nastajanju sindroma. Jedinka svakako ima oslabljen imuni sistem, što olakšava štetno delovanje bakterija u mekim naslagama (plaku) u usnoj šupljini. Međutim, problem je nemoguće rešiti antibiotskom terapijom i dolazimo do toga da pored bakterija postoje i drugi činioci. Kod većine jedinki sa gingivostomatitis sindromom utvrđeno je prisustvo određenih virusa (FeLV- virus leukemije mačaka, FIV- virus mačije imunodeficijencije). Dokazano je da ovi virusi mogu dovesti do značajnih oštećenja samih zuba.

Klinička slika oboljenja je jako raznolika u zavisnosti od tkiva koje je zahvaćeno promenama. Ono što vlasnici obično zapaze je da njihov ljubimac odbija da jede ili pije vodu. To je u suštini već poodmakla faza oboljenja, jer su prvi znaci prošli neopaženo.

Kako ustanoviti problem na vreme?

 • Otvorite povremeno usta svojoj maci i pogledajte da li postoje naslage na zubima. Na ove promene Vam može ukazati veterinar tokom rutinskog pregleda pri vakcinaciji.

 • Proverite da li se oseća neprijatan zadah iz usta Vaše mace.

 • Kada pokušate da podignete gornju usnu, probajte da uočite bilo kakvu promenu na desnima (jarko crvena linija na desnima tik iznad zuba, desni su toliko nabujale da su prekrile zube ili neki zub).

 • Ranice na rubu usana.

 • Maca je prestala da obavlja dnevnu toaletu.

 • Jako balavi ili balavi kada treba da jede.

 • Odbija čvrstu hranu, a uzima mekanu ili ne želi bilo kakvu hranu.

Kako rešiti problem?

 • Neophodna je detaljna diagnostika da bi se isključila druga moguća oboljenja (osnovna krvna slika, biohemijska analiza krvi, serološki testovi).

 • Detaljan stomatološki pregled (Detaljan klinički pregled usne šupljine, rengenološki pregled zuba).

 • Tok i ishod daljeg tretmana zavisiće od prikupljenih rezultata. Činjenica je da se ovaj problem najčešće rešava radikalnim vađenjem svih premolara i molara uz dodatni medicinski tretman. Vađenje ovih zuba predstavlja zahtevnu intervenciju (lako dolazi do preloma i zaostajanja korena u vilici), veterinara sa iskustvom u obavljanju stomatoloških intervencija i tehničku opremljenost (stomatološka mašina, stomatološki rengen aparat za pojedinačno snimanje zuba.

Koliko god vlasnicima ovaj tretman delovao radikalno, mace se jako brzo oporavljaju i neverovatan je pomak ka boljem i kvalitetnijem životu nakon intervencije. Kod mnogih jedinki koje su do tada bile agresivne dolazi do promene karaktera. Nema agresivnosti, počinju da se svakodnevno čiste i većina maca može čak normalno da konzumira i čvrstu hranu. Domaćoj mački nisu potrebni zubi da bi dobro jela!

Kako sprečiti ceo problem?

 • Sprovodite kućnu dentalnu higijenu. Probajte sa klasičnim pranjem zuba koristeći paste i četkice za pranje zuba mačaka. Ovo treba raditi dva do tri puta nedeljno. Privikavanje na celu proceduru treba da ide postepeno.

 • Ako nije moguće da svoju macu naviknete na klasično pranje zuba,koristite antiseptike i enzimske preparate u obliku tableta, tečnosti, gelova. Ova sredstava je relativno lako primeniti ali im je učinak daleko manji od klasičnog pranja zuba.

 • Hranite Vašu mačku specijalizovanim vrstama hrane koje su namenjene za čišćenje mekih naslaga na zubima. Obično se mešaju u određenom procentu sa standarnom hranom. Treba naglasiti da ni ovaj vid čišćenja ne daje stopostotni rezultat.

 • Radite na profilaksi i diagnostici virusnih mačijih bolesti koje imaju velikog udela u nastajanju promena u usnoj šupljini.

 • Vodite svoju macu na redovan stomatološki pregled, ako ima potrebe na skidanje kamenca i poliranje zuba.

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!