Oboljenje endodoncijuma

Endodoncijum je sistem koji čini tkivo pulpe (krvni sudovi, nervi, vezivno tkivo), koje se nalazi u unutrašnjosti korenskog kanala svakog zuba, kako Vašeg, tako i zuba Vašeg kućnog ljubimca. Ovaj sistem snabdeva svaki živi zub neophodnim hranljivim materijama za normalan rast, razvoj i dug opstanak u usnoj šupljini.
Endodontsko oboljenje predstavlja bilo koji oblik zapaljenja ovog sistema i naziva se pulpitis. U zavisnosti od stepena upale, pulpitis može biti reverzibilan i ireverzibilan, to jest u nekim slučajevima ga je moguće izlečiti, a u nekim ne. Revezibilni pulpitis nastaje kod manjih oštećenja (zub je pretrpeo udarac bez oštećenja krune zuba). Ireverzibilni pulpitis nastaje obično kod preloma zuba, gde je pulpa izložena uticaju spoljašnje sredine.

Prelom zuba je česta povreda kod pasa i mačaka . Do preloma najčešće dolazi tokom saobraćajnih nezgoda, pada sa velike visine, žvakanjem tvrdih predmeta (kamenje, drvo). Najčešće dolazi do preloma očnjaka i četvrtog premolara gornje vilice (najveći kutnjak u gornjoj vilici).

Nakon preloma zuba i otvaranja pulpe dolazi do naseljavanja bakterija iz usne šupljine, čime se infekcija širi celom dužinom korena, pulpa odumire, zub postaje mrtav, a proces se preko vrha korena širi u okolnu kost vilice. Infekcija dalje dovodi do razgradnje okolne kosti, a izazivači infekcije se putem krvi šire u druge vitalne organe ( bubrezi, jetra, srčani zalisci) gde stvaraju mikro upale, koje vremenom oštećuju pomenute organe i ometaju njihovu normalnu funkciju.

Ovako inficirani zubi su bolni, što svako ko je imao intervenciju čišćenja kanala zuba može da potvrdi. Na nesreću naši ljubimci retko pokazuju nelagodnost ili bolnost do trenutka kada je zub uglavnom nemoguće spasiti. To je razlog što vlasnici, pa i veterinari često ignorišu problem. Ali  po poslednjim istraživanjima, sa sigurnošću je utvrđeno da su jedinke ugrožene ne samo lokalno (polomljeni zub,vilica) već i sistemski (jetra,bubrezi,srce), tako da problem ne treba ignorisati. Iz svoje prakse mogu da potvrdim priče klijenata koji su nakon intervencije tvrdili da im se ljubimac ponaša kao pas koji je “5 godina mlađi”, ili slučajevi gde su jetrini enzimi pre intervencije na zubima bili povećani, a nakon dve nedelje su se vratili u normalu.

Povremeno, upalni proces na vrhu korena može da bude tako jak da se process preko kosti širi do kože lica. To najčešće vidimo kao otok ispod oka, u slučaju upalnog procesa na četvrtom molaru gornje vilice (najveći kutnjak gornje vilice), koji je jedan od zuba koji psi najčešće polome.Slična situacija se može sresti i kod preloma očnjaka, pri čemu se gnojni ili krvavi  iscedak najčešće primeti iz nosa ili iz desni iznad polomljenog očnjaka. Kod mačaka najčešće dolazi do upalnog procesa usled preloma očnjaka, ali će se otok ili otvor sa gnojnim ili krvavim iscedkom najčešće javiti negde ispod oka zbog drugačije anatomije kosti lica.

Postoje tri opcije rešavanja problema polomljenog ili istrošenog zuba, a ignorisati problem NIJE ni jedna od ponuđenih opcija.

Prva i najbolja opcija, ako je zub inače “zdrav”(nema periodontalnog oboljenja, nema preloma korena) je standarna endodontska terapija korena. To znači da se inficirana pulpa odstrani standardnim čišćenjem kanala, kanal ispere i napuni materijalom koji će onemogućiti dalju bakterijsku kontaminaciju.

Druga opcija je vitalna pulpektomija koja se može primeniti kod “sveže” polomljenog zuba (u prvih 24 sata po prelomu), a naročito kod mladih jedinki (mlađih od 18 meseci starosti). Kod ove intervencije se odstranjuje samo deo inficirane pulpe.

Treća opcija se primenjuje u slučajevima kada je došlo i do preloma korena ili je zub zahvaćen periodontalnim promenama, tako da se u tom slučaju obavlja ekstrakcija-vađenje zuba

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!