Tumori usta

Tumori usne šupljine

Usna šupljina je mesto gde se često pojavljuju tumorozne izrasline, to je  četvrto mesto po učestalosti pojave tumora. Zbog toga  bilo koju promenu u vidu izrasline, otekline ili rane koja ne zarasta, odmah  treba da pregleda stručno lice, da bi se na osnovu što ranije  dijagnostike primenila adekvatna terapija.

Kod pasa postoji veliki broj benignih izraslina koje se mogu naći u usnoj šupljini, što se nemože reći i za mačke. Nemoguće je običnim pregledom (gledanjem promene), tvrditi da li se radi o benignoj ili malignoj promeni. U nekim slučajevima se može naslutiti o kom tipu tumora je reč (ako je na primer promena zahvatila kost), ali opet nemožemo biti sigurni dok se ne obave dodatne patohistološke, citološke analize i stomatološka rendgenološka snimanja.

Postoje brojni načini lečenja tumoroznih promena, kako kod pasa tako i kod mačaka, mada je najčešći i najefektniji, hiruško odstranjivanje promene. Problem  nastaje kod odstranjivanja malignih tumora koji su uglavnom po prirodi invazivni, tako da je neophodno odstraniti velike delove tkiva, što nekada onemogućava  jedinku  da normalno  uzima hranu i vodu. Osim hiruške terapije , koristi se hemoterapija, kao samostalna ili u kombinaciji sa hiruškom intervencijom.

Na kraju se i ovde vraćamo na preventivu, perite zube svojim ljubimcima, pregledajte im usta povremeno, NAUČITE  ŠTA JE NORMALNO (zdrava sluznica usta i zdravi zubi) da bi ste znali šta NIJE, da bi odmah mogli da potražite pomoć.

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!