Oro-nazalna fistula

Oro-nazalna fistula je uznapredovala forma periodontalnog oboljenja.

Fistula to jest kanal, nastaje kada bakterije iz naslaga na zubu ili preloma zuba (gornje vilice) unište preiodontalnu potporu zuba i koštanu osnovu između usne i nosne šupljine, te se na taj način infektivni process proširi na sinuse. Najčešće se sreće kod pasa malih rasa (jazavičari, jorkiji, maltezeri, pudle), mada nije retko oboljenje i kod velikih rasa, gde najčešće fistulira četvrti premolar (najveći kutnjak u gornjoj vilici), jer je ovo zub koji psi najčešće lome tokom žvakanja i glodanja kostiju ili predmeta koje ne bi trebali da žvaću. Drugi po učestalosti je gornji očnjak, kojeg od nosne šupljine odvaja samo par milimetara kosti, tako da bakterije vrlo lako razore ovu barijeru.

Rezultat ove pojave je uporan iscedak iz nosa (krvav ili gnojan), šmrcanje, kijanje, neprijatan zadah, bolnost pri uzimanju hrane i vode, totalno odbijanje hrane, otok na licu ispod oka.

Simptomi mogu biti ublaženi ili da nestanu pod uticajem antibiotske terapije. Međutim sa prestankom terapije pojaviće se ponovo.
Treba naglasiti da slične ili iste simptome možemo videti i kod povrede nosne šupljine, prisustva tumora u nosnoj šupljini ili nestručnog vađenja zuba.

Cilj rešavanja problema fistule je čišćenje kanala i zatvaranje komunikacije između usne i nosne šupljine. Neophodno je izvaditi problematični zub (ako je još uvek prisutan), očistiti kanal i gingivalni flap (isečak sluzokože usne šupljine) sa površine obraza ili tvrdog nepca, se rotira i prišije na postojeći otvor.
Uz dodatnu antibiotsku terapiju problem biva trajno rešen.

Na kraju se opet vraćamo na dentalnu profilaksu. Perite zube, pregledajte im usta povremeno, naročito štencima i mačićima u periodu promene zuba.  Za svaku promenu koju uočite pitajte stručno lice, zahtevajte pregled usne šupljine i kod rutinskih poseta veterinaru.

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!