Urođena oronazalna fistula

Urođena oronazalna fistula predstavlja neprirodnu komunikaciju između usne i nosne šupljine, koja može u toj komunikaciji uključiti tvrdo nepce, meko nepce, premaksilu ( deo gornje vilice u koji su usađeni sekutići) i /ili usnu. Primarno nepce čine usna i premaksila i kod njihovog nepotpunog zatvaranja nastaje primarni rascep nepca ili u narodu poznatije kao “zečija usna”. Do promene  najčešće dolazi između 25 i 28 dana intrauterinog razvoja šteneta i može nastati iz nekoliko razloga :

  1. nasledna osobina
  2. neodgovarajuća ishrana (nedostatak folne kiseline)
  3. hormonalni razlozi
  4. mehanička intrauterina  povreda šteneta
  5. infektivne (najčešće virusne) ili toksične prirode

Štenad rođena sa ovom anomalijom uglavnom imaju problema sa sisanjem mleka, te može doći do uginuća neposredno nakon okota ako vlasnici ne primete problem na vreme. Kod drugih može doći do ulaska mleka i pljuvačke u nosnu šupljinu, tako da su često prisutni znaci upale nosne šupljine (rinitisa) ili drugih respiratornih oboljenja.

Problem se rešava hirurškim putem, zatvaranjem postojeće komunikacije.

Urođeni primarni rascep nepca kod zlatne retriverke. Rascep se nalazi između drugog i trećeg sekutića, deformitet usne je minimalno izražen.

Izgled rascepa na nepcu.

Nakon vađenja sekutića koji su okruživali rascep, urađena je resekcija slobodne gingive i sluzokože obraza, da bi se zatvorio postojeći otvor i komunikacija sa nosnom šupljinom.

Izgled rascepa nakon rekonstrukcije.

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!