Karijes

Karijes

Vlasnici kućnih ljubimaca, pre svega pasa, često za naslage kamenca pomisle da je u pitanju karijes. Ovo oboljenje zuba se vrlo retko javlja kod pasa, a još ređe kod mačaka.

Karijes, koji predstavlja demineralizaciju tvrde zubne supstance, nastaje delovanjem određenih bakterija, kojih na sreću uglavnom nema u plaku (mekim naslagama), pasa i mačaka. Anatomija zuba ovih životinja, je još jedan od faktora koji doprinose činjenici da na njihovim zubima ne možemo naći karijes. Imunoglobulini koji se nalaze u pljuvački pasa takođe sprečavaju pojavu karijesa.

Mesta gde ga možemo naći u retkim slučajevima su grizne površine zadnjih zuba (molara), ili sa bukalne (strana okrenuta ka obrazu) strane očnjaka. Rane znake prisustva promene vlasnici obično ne primete, dok se ne oštete dublji slojevi zuba i životinja počne da odbija hranu, čudno žvaće i uzima hranu, balavi zbog bolnosti. U poodmaklim slučajevima često dolazi do preloma zuba, stvaranja apcesa na korenu zuba, neprijatnog zadaha iz usta.

Kod površinskih oštećenja, zub se plombira. Kod dubljih i većih oštećenja, neophodno je da se tretira i koren zuba (vađenje živca, čišćenje, punjenje kanala korena). U nekim slučajevima jedino rešenje je vađenje zuba.

Opet dolazimo do prevencije. Održavajte higijenu usne šupljine Vašeg ljubimca, perite im zube. Izbegavajte slatkiše i suvo voće koje Vi volite. Oni nisu uvek dobri za Vas, ali NISU NIKADA DOBRI ZA VAŠE LJUBIMCE!

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!