Kako putovati

KAKO SE PRIPREMITI I KAKO PUTOVATI?

(kada je kućni ljubimac pas)

Putovanje sa kućnim ljubimcem, može predstavljati predivno iskustvo, ako ste prethodno sve isplanirali.

Putovanje automobilom:

 • Pre puta bi bilo dobro da svog četvoronožnog saputnika odvedete na pregled kod veterinara, naročito ako se radi o psu koji ima hronične  zdravstvene probleme. Dodatne konsultacije, uzimanje neophodne terapije, mogu preduprediti neke neželjene situacije. Ova poseta Vam je svakako neophodna ako planirate da putujete van granica zemlje, zbog uzimanja potvrde o zdravstvenom stanju.

 • Neki psi “ne podnose vožnju”, tako da bi bilo dobro da ga priviknete kraćim vožnjama do parka ili nekog izletišta. Nemojte dozvoliti da  Vaš ljubimac povezuje vožnju sa samo neprijatnim iskustvima ( recimo odlazak kod veterinara ).Ako ima problem sa mučninom, nemojte ga voziti sa potpuno praznim stomakom. Ako ni to nije od pomoći , konsultujte se sa veterinarom o lekovima koje bi mogli da date psu pre vožnje.

 • Transportni kavez, je odličan izbor za putovanje čak i automobilom. Bitno je da je kavez dovoljno velik, da pas može da se okrene u njemu i legne. Da ima čvrsto, nepromočivo dno, ventilacione otvore na suprotnim stranama, udoban jastuk ili prostirku koju Vaš pas voli. Kavez Vam uvek može koristiti, kao sigurno mesto na kom ćete ostaviti svog ljubomca , ako odsedate prvi put u nekom hotelu ili pansionu, u trenucuma kada niste u situaciji da ga kontrolišete.

 • Potrudite se da je automobil dobro provetren, klimatozav i nemojte NIKADA OSTAVLJATI PSA ZATVORENOG U AUTOMOBILU.

 • Nemojte psu dozvoliti da se vozi sa izbačenom glavom kroz otvoren prozor. To jeste zabavno i  Vama i  Vašem ljubimcu, ali to obično dovodi do povreda oka.

 • Pravite česte pauze, pustite psa da prošeta, ponudite ga svežom vodom, nekom poslasticom.

 • Ponesite obavezno njegov/njen povodac, hranu koju inače uzima, flaširanu vodu.

Putovanje avionom:

 • Svaka avio kompanija ima svoje propise vezane za putovanje pasa avionom, tako da je najbolje da se unapred informišete šta Vam je neophodno od opreme i papirologije. Svakako Vam je neophodan transportni boks, bez obzira da li se pas vozi u kabini za putnike ili u delu za prtljag. Treba reći da putovanje u delu za prtljag sigurno ne predstavlja prijatno iskustvo za kućne ljubimce, jer se kompanije tako i ophode prema njima, kao prema prtljagu.

Putovanje avionom:

 • Svaka avio kompanija ima svoje propise vezane za putovanje pasa avionom, tako da je najbolje da se unapred informišete šta Vam je neophodno od opreme i papirologije. Svakako Vam je neophodan transportni boks, bez obzira da li se pas vozi u kabini za putnike ili u delu za prtljag. Treba reći da putovanje u delu za prtljag sigurno ne predstavlja prijatno iskustvo za kućne ljubimce, jer se kompanije tako i ophode prema njima, kao prema prtljagu.

KAKO SE PRIPREMITI I KAKO PUTOVATI?

(kada je kućni ljubimac mačka)

Putovanje automobilom:

 • Ljubitelji mačaka obično svoje krznene loptice ne vode na putovanja i odmor, jer mace i u slučajevima kratke vožnje pokazuju veliku netrpeljivost prema automobilu kao prevoznom sredstvu. Mačke uglavnom mjauču, frkću i pokazuju svu raskoš onog “drugog” karaktera koga se obično njihovi vlasnici stide. Kako im onda olakšati ovakve situacije?

 • Nabavite boks (transporter) za mace. Kada ga nabavite, stavite poznatu prostirku unutra i mačku izvestan vremenski period, svakog dana i taj vremenski interval produžavajte. Tako će se navići da boravi u njemu bez stresa, osetiće svoj miris i svakim danom će joj biti sve prijatnije. Kada se mačka navikne da boravi u boksu, odnesite je u automobil. U početku nemojte paliti motor. Posle par “poseta” automobilu, krenite u vrlo kratke vožnje. Bitno je da mačka bude u boksu, tako će se osetiti sigurnije, ušuškano. Ako je pustite da se kreće slobodno po automobilu, to može izazvati neželjene posledice za sve učesnike u saobraćaju. Mačke koje nisu naviknute na vožnju automobilom su uplašene i tada mogu da se ponašaju nepredvidivo i mogu povrediti  osobe koje se voze sa njima i pokušavaju da ih umire.

 • Nemojte puštati glasno muziku tokom vožnje. Okolina i situacija je dovoljno stersna, tako da joj ne treba dodavati još stresnih elemenata.

 • Gledajte da transporter stoji ravno na sedištu, jer mačke reaguju na svaki pokret, cimanje, klackanje i ako je transporter nestabilan to povećava stresnost situacije.

 • Ako morate da vodite svoju mačku na duži put, onda je neophodno da joj obezbedite mogućnos obavljanja osnovnih fizioloških potreba. Jedna od mogućnosti je nabaviti veći transporter u koji može da stane i kadica sa posipom. To nije idealno rešenje, jer većina mačaka kao što njihovi vlasnici znaju, neće da spavaju pored svojih kadica sa posipom. Druga mogućnost je da pravite pauze i mačku izvodite van automobila da svoje fiziološke potrebe  obavi napolju. To iziskuje dodatni trening i pripremu da naučite mačku da ide na povocu. Treća mogućnost je da stavite dosta upijajuće podloge u sam transporter.

 • Ponesite vodu koju mačka inače pije kod kuće, jer će možda odbijati da pije vodu drugačijeg ukusa i sastava.

 • Većina mačaka bolje podnose putovanje ako neposredno pred put ne uzimaju hranu i vodu. Kod dužih putovanja ovo pravilo ne važi.

 • Namestite joj mesto pored prozora. Zainteresovanost za okolinu može odvući pažnju sa ostalih stresnih elemenata kod nekih mačaka.

 • Nemojte zaboraviti na pasoš, zdravstvenu knjižicu, potvrdu o zdravstvenom stanju, lekove ako ih mačka uzima, hrana, voda, posip, poslastice, po koja igračka.

Želimo Vam srećan put i pišite!