Novi ljubimac

Pronaći pravog kućnog ljubimca

Kako izabrati?

5 ključnih pitanja:

 1. Da li je to dobar izbor kućnog  ljubimac za moju porodicu?
  Ako su vam članovi porodice mala deca ili starije osobe, koje bi takođe vodile brigu o novom ljubimcu, onda nemojte izabrati jedinku koja je jako aktivna, snažna i koja zahteva puno šetnje ili vladanje posebnim veštinama da bi se o istoj brinulo. Takođe nemojte birati štence u najranijem uzrastu ako su vam i deca u sličnom uzrastu (deca do tri godine starosti), jer vrlo često dolazi do povređivanja životinje pošto  ih deca smatraju igračkama. U tom uzrastu nisu u stanju da razumeju temperament psa, pa treba izbegavati rase koje su manje tolerantne prema deci.Postoji još par pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što odlučite kojeg ljubimca hoćete da uzmete: koliko slobodnog vremena imate, da li živite u stanu ili kući, ako živite u stanu da li je za Vas najbolji izbor mala ili velika rasa pasa, ili je možda bolji izbor mačka, ptica, sitni glodar…. Ili je to akvarijum sa ribicama. Ako živite u kući i imate dvorište, kolike je dvorište površine, da li je ograđeno?Jako je bitno da pre uzimanja kućnog ljubimca proverite i da li je neko od članova porodice alergičan na životinjsku dlaku ili perje.
 2. Ko će biti primarno odgovoran za novog člana porodice?
  Jedan odrastao član porodice mora uvek biti primarno odgovaran za sve osnovne potrebe novog ljubimca, da one ne bi bile zanemarene, u veoma gustom rasporedu mlađih članova porodice. To ne znači da ne treba i dalje učiti decu i tinejdžere koliko je bitno i odgovorno brinuti se o novom prijatelju, time što će i oni deliti neke obaveze sa Vama (šetnja, četkanje, pranje šapa posle šetnje)
 3.  Da li mogu da priuštim sebi i svojoj porodici kućnog ljubimca?
  Nemojte zaboraviti da troškovi održavanja jednog kućnog ljubimca, na godišnjem nivou premašuju troškove njegove kupovine. U osnovne troškove treba uključiti  hranu, prateću oprema (povoci, ogrlice, ležaljke, igračke, četke, češljevi) , veterinarski troškovi,  profesionalno šišanje (ako to rasa zahteva), a ako živite u kući i odgovarajući boks, odnosno kućica i ograda.
 4. Da li si spreman-spremna za dugoročnu obavezu?
  Kada uzmete kućnog ljubimca znači da ste do kraja njegovog života ( u proseku 2-6 godina za sitnog glodara, 13-15 godina za psa, 15-18 godina za mačku, preko 50 godina za neke vrste papagaja) odgovorni za njegovo dobro zdravlje i srećan život.
 5. Da li si spreman-spremna da od svog ljubimca napraviš uzornog građanina?
  Dobro vaspitan ljubimac je velika radost i zadovoljstvo kako za vlasnika, tako i za okolinu u kojoj žive. Loše vaspitan  ili nevaspitan ljubimac, opasan ljubimac koga vlasnik nije u stanju da kontroliše,  predstavlja  potencijalnu opasnost za sve koji dolaze sa njim u kontakt. Budite odgovorni prema svom ljubimcu, prema sebi i prema drugima.

Još jedanput Vas molimo da se ne ustručavate da nas kontaktirate PRE nego što nabavite novog ljubimca i pitate sve što Vas interesuje!

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!