Seniori

Briga o starijem ljubimcu

Kako odmiču godine Vaši ljubimci neminovno prolaze kroz promene koje utiču na njihov kvalitet života. Naš cilj je da u tim vremenima maksimalno olakšamo život kako Vašem ljubimcu tako i Vama. Postoji čitav niz tretmana i dijeta za starije ljubimce. Daćemo Vam neke smernice kako vam možemo pomoći.

Vakcinacija

Dešava se da vlasnici vremenom zaborave na ovu zaštitu, misleći da ona nije neophodna jer je jedinka odrasla i samim tim otpornija i neprijemčiva za “dečije bolesti”. Bolesti protiv kojih radimo vakcinaciju jesu najčešće kod mladih, ali se isto tako mogu javiti i u kasnijem periodu života, naročito kod senior kategorija ako nisu vakcinisani. Sa godišnjom vakcinacijom dobijamo priliku da odradimo detaljan klinički pregled i na vreme ustanovimo problem ako ga ima, a sam vlasnik ga nije svestan. Pogotovu kod starijih ljubimaca, što se ranije utvrdi problem vezan za bolesti koje se javljaju kod senior kategorija, ishod tretmana će biti pozitivniji.

Senior program

Simptome nekih oboljenja kod starijih jedinki je teško primetiti u početnoj fazi, i neophodna je detaljnija i konkretnija dijagnostika. Zbog toga vam za svaku jedinku stariju od 8 godina nudimo – Senior program – koji obuhvata:

  1. detaljan klinički pregled sa izveštajem
  2. analiza krvi (krvna slika i biohemijska analiza sa akcentom na funkciju jetre i bubrega)
  3. analiza urina

Ishrana

Sa godinama menja se i režim ishrane vašeg ljubimca. Danas je dostupan veliki izbor dijetetirane ishrane koja može da prati te promene. Takođe je prisutan veliki broj dijeta za specifične poremećaje, kao što su na primer oboljenja bubrega, jetre, urinarnog trakta, srca, organa za varenje i dr.

Ako vaš ljubimac ima neki specifičan problem ili ako ga i nema, neophodno je uvesti određene suplemente (multivitaminski preparati, esencijalne aminokiseline, glukozamini, NSAID-i) pod nadzorom veterinara, čime se može poboljšati kvalitet života vašeg ljubimca i u njegovim poodmaklim godinama.

Briga o zubima

Kod velikog broja starijih jedinki postoji manji ili veći problem vezan za zube i usnu šupljinu. Naslage kamenca dovode do periodontalnog oboljenja (paradentoze), infekcije desni, krvarenja, rana u ustima, ispadanja zuba. Sve se na kraju završava tako što jedinka prestaje da jede.

Vlasnici su često uplašeni, jer se stomatološke intervencije obavljaju u opštoj anesteziji, a drugog rešenja nema. Na nama je da taj rizik smanjimo na minimum, detaljnim kliničkim pregledom, dodatnom dijagnostikom, adekvatnom anestezijon i analgezijom (primenom sredstava protiv bola).

Sedacija i anestezija

Kako smo već ranije pominjali, često se dešava da naši stariji klijenti imaju potrebu za nekim vidom hiruške intervencije (otklanjane tumora, stomatološke intervencije i dr). Normalno u toj situaciji ste kao vlasnici jako zabrinuti. Mi Vas uveravamo da je sa današnjim modernim anesteticima rizik sveden na minimum, normlno uz predhodnu procenu opšteg stanja jedinke (klinički pregled, analiza krvi, dodatna dijagnostika) i praćenjem vitalnih funkcija tokom same intervencije.

Degenerativne promene na zglobovima – Artritis

Artritis “je često stanje kod starijih pasa i mačaka. Poremećaj najčešće uočavamo kao neki oblik šepanja ili ukočenog hoda ili na kraju nemogućnost kretanja. Tada takođe možete pomoći svom ljubimcu specijalnim režimom ishrane, suplementima i nesteroidnim – antiinflamatornim lekovima, čime ćete životinji ublažiti bol i učiniti je mobilnijom.

Prekomerna težina je takođe bitan faktor koji treba eliminisati, ne samo zbog oboljenja zglobova već i stoga što povećana telesna težina dovodi do niza drugih sistemskih oboljenja (dijabetis, oboljenja jetre, srca i dr). Obratite nam se i za tretiranje ovog problema, odredićemo odgovarajući tip dijete i program redukcije telesne težine za Vašeg ljubimca u trajanju od osam nedelja.

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!