Sitni glodari

Nekoliko praktičnih saveta za vlasnike “džepnih kućnih ljubimaca”

Sve je više vlasnika takozvanih “džepnih kućnih ljubimaca” to jest sitnih glodara.  Ovde pre svega mislimo na kuniće, pacove, činčile, morske prasiće.  Sve ove životinje spadaju u dve osnovne grupe: glodare i lagomorfe.  Ova klasifikacija je napravljena na osnovu razvoja zubala, koje je donekle slično kod svih navedenih životinja, možemo čak reći isto, a opet toliko različito, ako ga pratimo od vrste do vrste.

Latinska reč rodere koja znači glodati, po kojoj je ova grupa životinja i dobila naziv glodari, označava red zivotinja koje se ističu svojim prednjim zubima, sekutićima i vrstom hrane koju jedu (biljojedi su uglavnom, iako su neke vrste pacova svaštojedi). Glodari su inače najveći red među sisarima, sa velikim brojem rodova u koje spadaju miševi, pacovi, morski prasići, dabrovi, činčile, nutrije i drugi.

Red Lagomorpha se uglavnom sastoji od familije Leporidae gde spadaju kunići, zečevi i drugi.

Osnovna razlika između ova dva reda je ta što lagomorfi u gornjoj vilici imaju četiri sekutića (iza dva sekutića koje svi vidimo nalaze se dva manja) za razliku od dva, koja imaju glodari. I kod jedne i kod druge grupe sekutići rastu neprestano tokom čitavog života, tako da je neophodno da ih troše pravilnom ishranom. Slična stvar, vezana za neograničen rast se dešava kod većine ostalih zuba i kod jedne i kod druge grupe životinja. Ako je ishrana neprimerena, zubi se nepravilno troše i dolazi do nepravilnog zagrižaja, što konačno dovodi do toga da jedinka više nije u stanju da uzima hranu, a kada vlasnici primate da je jako izmršavila (nekada je teško primetiti promenu telesne težine zbog prisustva krzna) često je kasno za bilo kakvu intervenciju.

Problem često nije rešiv jednom intervencijom iako ga vlasnici na vreme primete. U zavisnosti o kojim zubima je reč (sekutići ili zubi iza njih), brušenje zuba se mora ponavljati na 3-8 nedelja, dok se ne postigne zadovoljavajući zagrižaj a samim tim i pravilno trošenje zuba. Nekada je neophodno ove zahvate vršiti do kraja života. Treba izbegavati sečenje preraslih zuba raznim makazama, klještima, jer može doći do pucanja zuba, otvaranja pulpe (kanal u kome su smešteni krvni sud i nerv) i posledične upalne reakcije i infekcije.

Da do ovih ili raznih drugih problema vezanih za rad digestivnog trakta (mekana stolica, suviše tvrda stolica, gubitak apetita, povraćanje) ne bi došlo, obratite pažnju na to šta jede vaš kućni ljubimac i pre nego što ga nabavite dobro se informišite šta je sve ono što bi trebalo da mu obezbedite za normalan i srećan život.

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!