Socijalizacija

Socijalizacija novog šteneta

Kao ponosni vlasnik novog šteneta imate VELIKU ODGOVORNOST da ga/je vaspitate i odhranite u jednog srećnog, zdravog i dobro socijalizovanog psa. Dobro socijalizovan, jako rogobatna reč za nekog ko je po prirodi sladak, razigran, prijateljski nastrojen prema svima. ALI, uvek postoji ono ALI, kada štene krene da upoznaje spoljni svet, tokom prvih meseci i prve godine svoga života.

Ako svoje štene držite u izolaciji od drugih pasa i ljudi(greška koju obično prave vlasnici malih rasa pasa, čivave, pinčevi, pekinezeri, maltezeri, mada greška nije strana ni vlasnicima velikih, “oštrih” rasa pasa), ono neće znati kako da reaguje kada bude došlo u kontakt sa drugim ljudima i psima.

Često ovakav vid izolacije dovodi do toga da psi postanu ujedljivi, osećaju se ugroženim i zauzimaju odbrambeni stav iako ih niko ne ugrožava. Ako ovakvo ponašanje nije sankcionisano i nije im dato do znanja da se takvo ponašanje ne toleriše, problem se produbljuje i često takve jedinke ni sami vlasnici nisu u stanju da kontrolišu.
Da do ovoga ne bi došlo, radite na socijalizaciji od najranijeg uzrasta. Vodite ih u šetnje na različite lokacije koje su im nepoznate, vodite ih u posetu kod svojih prijatelja, rođaka, ljudi koji imaju svoje kućne ljubimce. Normalno u svakoj od ovih situacija budite oprezni i postarajte se da Vaše štene bude zaštićeno. Nova lokacija za šetnju svakako podrazumeva kontrolisanu šetnju na povocu, upoznavanje sa novim drugarom mora biti pod kontrolom oba vlasnika. Kontakt sa decom, koja obično nemaju kočnica u komunikaciji sa štencima, mora takođe biti pod vašom kontrolom, jer u zavisnosti od uzrasta dece, nekada morate da prekinete “ grubu igru”.

Još jedna bitna činjenica je, kako Vi reagujete na reakcije svog ljubimca. Oni osete svaku Vašu nelagodnost. Tako da je bitno da Vi ostanate pribrani u svakoj novoj situaciji, pa će i Vaš novi član porodice odreagovati na sličan način.

Kako god da odlučite da vaspitavate svoje štene, bitno je da ga ne sprečavate da dolazi u kontakt sa spoljnim svetom. Kao i deca, štenci se moraju naučiti kako da se na pravi način predstave i upoznaju sa svojim srodnicima i kako da na bezbedan način prilaze ljudima.
Napolju je veliki, nepoznati i zanimljivi svet, nemojte im ga oduzimati!

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!