Toplotni udar

Toplotni udar i pregrevanje životinja

Hiperetermija je pojam koji označava povećanje telesne temperature životinje iznad fizioloških (normalnih) vrednosti. Šta su fiziološke (normalne ) vrednosti, je često pitanje vlasnika. Smatra se da vrednosti koje se kreću između 38. 5 i 39C predstavljaju normalne vrednosti, mada se nekada tolerišu i vrednosti iznad 39C (do 39. 5C) . Ovu procenu treba svakako da donese stručno lice.

Toplotni udar je oblik hiperetermije koji nastaje usled nemogućnosti odavanja viška toplote. Psi češće dobijaju toplotni udar od mačaka, jako mlade i stare jedinke češće od jedinki u dobroj kondiciji. Psi se ne znoje i teško odaju višak toplote. Jedini način na koji to mogu da urade je dahtanjem i jednim delom preko jastučića šapa. Neki psi teško prihvataju činjenicu da se tokom visokih spoljašnjih temperatura treba skloniti u hladovinu i izbegavati fizičku aktivnost ( igra sa najboljim drugarima). Uglavnom su vlasnici direktni krivci za nastali problem (šetnja tokom najtoplijeg dela dana, boravak u neklimatizovanim prostorijama, boravak u zatvorenom automobilu ili čak i u automobilu sa otvorenim prozorima, boravak u dvorištu bez senke ili je senka limeni krov). Vreme izlaganja visokoj temperature nemora biti dugo, a simptomi toplotnog udara nastaju brzo i mogu se završiti fatalno u roku od dvadesetak minuta.

Najčešći klinički simptomi toplotnog udara su:

 • Dahtanje

 • Izraženo balavljenje u početnoj fazi dahtanja, kasnije izrazito suva usta

 • Telesna temperature preko 40C

 • Slabost

 • U nekim slučajevima mekana stolica sa primesama krvi

 • Gubitak ravnoteže

 • Životinja nije svesna svoje okoline

Šta preduzeti u takvoj situaciji:

 1. Kontaktirati odmah svog veterinara
 2. U međuvremenu rashladiti životinju. Skloniti je sa sunca ili izneti iz pregrejane prostorije.  Kvasiti je, tuširati ili pokriti vlažnim peškirima koji su potopljeni u HLADNU vodu, NIKAKO LEDENU VODU ILI VODU SA LEDOM. Ledenom vodom postižete kontra efekat, ne odavanja viška toplote, jer dolazi do sužavanja perifernih krvnih sudova i nemogućnosti tela da se hladi.
 3. Mnogi psi u ovoj situaciji neće hteti da piju vodu, tako da ne gubite dragoceno vreme pokušavajući da ga naterate, nego ga odmah nakon inicijalnog rashlađivanja vodite kod veterinara.

Postoje situacije koje daju simptome toplotnog udara, to jest ovog vida hipertermije, a nisu vezani za direktno izlaganje životinje povišenoj spoljašnjoj temperaturi. Takve situacije se dešavaju kod određenih rasa pasa ili da kažemo kod jedinki sa određenom anatomskom građom, mada ni to nije pravilo. Kod brahiocefaličnih rasa-rase sa kratkim nosem (Buldog, Bokser, Mops) može doći do simtoma toplotnog udara, a da toga vlasnici nisu svesni. Ove rase mogu dobiti toplotni udar u stanu koji je klimatizovan, ako se recimo suviše uzbude iz bilo kog drugog razloga ili su bili izloženi dužoj i jačoj fizičkoj aktivnosti nego što je to obično.

Neki psi se oporave od toplotnog udara bez ikakvih posledica, kod drugih nažalost može doći do lakših ili težih oštećenja vitalnih organa (bubrezi, jetra, srce, centralni nervni system) koji zahtevaju kontinuairanu negu i terapiju, nekada i doživotno.

ZATO:

 • IZBEGAVAJTE DUGE ŠETNJE I POJAČANU FIZIČKU AKTIVNOST SVOJIH LJUBIMACA KADA JE TOPLO I VLAŽNO VREME

 • NEMOJTE OSTAVLJATI SVOJE LJUBIMCE NI NA “PET” MINUTA U KOLIMA KADA JE TOPLO I VLAŽNO VREME

 • OBEZBEDITE IM UVEK DOVOLJNO SVEŽE I ĆISTE VODE

 • OBRATITE PAŽNJU NA ODREĐENE RASE (RASE SA KRATKIM NOSEVIMA) KOJE MOGU BITI JAKO OSETLJIVE NA PREGREVANJE TELA.

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!