Upoznavanje sa drugim ljubimcima

Upoznavanje novog šteneta sa ostalim ljubimcima u kući

Dovođenje novog šteneta u kuću može biti frustrijajuće za stare krznene ili perjane članove porodice. Zato period upoznavanja treba da ide postopeno i zahteva strpljenje kod svih članova porodice. Ono što je najbitnije, naročito ako je u pitanju domaćinsvo sa više pasa, Vi morate da se postavite za alfa psa, u suprotnom nećete imati kontrolu nad svojim ljubimcima.

Ako u porodici postoji drugi pas, mačka ili neki drugi ljubimac, morate biti svesni da je neophodno da prođe period prilagođavanja i da nekada to može da traje nedeljama.

Kada stigne novo štene dopustite mu da se upozna sa ostalim ljubimcima. U takvoj situaciji možete da očekujete pokazivanje dominacije drugih članova, naročito ako su u pitanju stariji psi. Takvu situaciju kontrolišite, ali je nemojte sprečavati, dokle god niko nije ugrožen. Ako stariji pas pokazuje agresivnos prema novom članu, morate je sankcionisati i pokazati da se takvo ponašanje ne odobrava. To ujedno znači da ih u početnom periodu, dok se ne uspostavi hijerarhija u čoporu, ne smete  ostaviti zajedno same bez kontrole. Novo štene ostavljate samo u kontrolisano prostoru, gde se nemože povrediti.

Ako je stari član porodice mačka, koja do tada nije bila upoznata sa psima, u početku će biti frktanja, nasrtanja. Moguće je da će period prilagođavanja u ovom slučaju trajati nešto duže, ali će ga posle par nedelja prihvatiti ili barem tolerisati njegovo prisustvo.Mnogo je jednostavnija situacija kada je u pitanju mače, jer tada bukvalno odrastu kao najbolji drugari.

Ako su ostali ljubimci životinje koje žive u kavezima ili terarijumima, bitno je samo obezbediti ograničen pristup šteneta ili mu ga nakon upoznavanja uskratiti. Kada pustite ostale ljubimce da se kreću van njihovih staništa, važno je da Vi kontrolišete kako će štene reagovati na nove drugare.

Zapamtite,uvođenje novog četvoronožnog člana porodice može biti stresno u početku, ali na kraju svi nauče da žive u zajednici, ono što je u početku potrebno je strpljenje, stroga pravila ponašanja i stalni podsetnik da se AGRESIVNO PONAŠANJE NE TOLERIŠE.

Želite li da zakažete prvi sistematski pregled za svog ljubimca?

Kliknite ovde i iskoristite našu ekskluzivnu ponudu za prvi pregled po sniženoj ceni!
Brzo i jednostavno zakazivanje dostupno je online, a neko iz našeg tima će vas kontaktirati kako bi potvrdili termin.
Ne propustite ovu sjajnu priliku – kliknite i zakažite pregled odmah!