Dentalna cista

Dentalne ciste (Dentigerous cyst)

 

Postoje dve osnovne vrste dentalnih cista : eruptivne i folikularne. Ove promene su vrlo česte kod pasa, naročito kod malih rasa pasa, kao i kod moluskih rasa (Bokseri, mastifi…). Oralne ciste su benignog (dobroćudnog karaktera), ali zbog svog načina širenja mogu prouzrokovati velika oštećenja u viličnim kostima (najčešće u donjoj vilici)

Eruptivne  ciste  nastaju proširivanjem folikularnog prostora koji normalno okružuje krunu zuba, tokom njegovog izbijanja. Kod ovih cista tretman uglavnom nije potreban, mada je nekada neophodno uraditi zasecanje gingive (zubnog mesa), da bi zub lakše izbio.

Folikularna cista nastaje proširivanjem folikularnog prostora oko zuba koji nije izbio (stalni zub koji je najčešće normalno razvijen, ali nije izbio na površinu gingive). Ovakve promene se mogu dijagnostikovati rendgenološkim snimanjem vilice i treba ga obaviti kod svih pasa koji nemaju kompletan broj zuba (odrastao pas ima 42 stalna zuba),  da bi se utvrdilo da li zub ili zubi stvarno nedostaju ( nisu se razvili) ili nisu izbili (nalaze se ispod gingive-zubnog mesa).

Oralne ciste je neophodno sanirati, jer dovode do velikih lokalnih oštećenja kosti, koje mogu dovesti do preloma  vilice.

Kako se na priloženom rendgenološkom snimku može videti, ciste uglavnom izgledaju kao manji ili veći mehurovi, ispunjeni tečnošću, u regiji premolara (I zub iza očnjaka) mandibule (donje vilice).Cista pored tečnosti (najčešće krv), sadži zub koji nije izbio ili ostatke dentalnog tkiva.. Neophodno je cistu tretirati što ranije, da bi se izbegla veća oštećenja. Slične promene su moguće i u regiji sekutića kao i premolara gornje vilice.

Dentalne ciste se rešavaju hiruškim putem. Neophodno je cistu izvaditi u potpunosti ( odkloniti sekretorni sloj ćelija koji stvara cistu). Ako proces stvaranja ciste dugo traje i oštećenja kosti vilice su velika, onda je i čišćenje svih delova ciste teže, pa često dolazi do ponovnog pojavljivanja otoka. Da bi se potvrdila dijagnoza dentalne ciste, neophodno je potvrdu dobiti na osnovu patohistološkog nalaza isečka ciste. Sličnu kliničku sliku mogu dati, maligni tumori, radikularna cista, periapikalna cista, granulom, apces.

Kod životinja sa velikim oštećenjem vilične  kosti, neophodno je uraditi nadoknadu sa veštačkom kosti.