Lezije zuba kod mačaka

RESORPTIVNE LEZIJE ZUBA KOD MAČAKA

Resorptivna lezija zuba kod mačaka je oboljenje koje je  po zastupljenosti odmah iza periodontalnog oboljenja. Oboljenje se karakteriše, postepenim nestajanjem čvrstih struktura i totalnim gubitkom zuba. Još uvek nije poznato zašto dolazi do pojave ovog oboljenja.
Oboljenje se češće javlja kod jedinki starijih od dve godine (između četvrte i šeste godine starosti) i čistokrvnih rasa ( Abisinskih, Sijamskih, Ruske plave, Persijske rase). Ispitivanja su pokazala da se oboljenje češće javlja kod jedinki koje gutaju, a ne žvaću hranu, kod ženki, kod jedinki koje jedu isključivo sirovu džigericu, kod ishrane sa manje kalcijuma i kod mačaka koje iskljhučivo žive u stanovima i kućama( ne izlaze napolje).
Resorpcija nastaje kao posledica delovanja odontoklasta, koji resorbuju tvro tkivo zuba. Resorpcija obično započinje negde na površini korena zuba ( cementni sloj) i širi se u dublje slojeve korenskog dela zuba (sloj dentina). Odatle se process širi prema krunici zuba. Mesto gde je počela resorpcija ujedno određuje dalji tok procesa.Ako je resorpcija počela bliže vrhu korena, progresivni neinflamatorni proces će zameniti  elastičnu potpornu strukturu zuba (periodontalni ligament) čvrstim tkivom sličnom koštanom ili cementnom tkivu. Ako resorpcija kreće bliže granici sa krunom zuba, ubrzo nakon izlaganja oštećenja uticajima iz usne šupljine (mikroorganizmi,  naslage plaka, hrane) dolazi do upalnog procesa, koji je jako bolan za jedinku.Interesantno je to, da neke jedinke pri pregledu u anesteziji reaguju na dodir oštećenja, a da pri hranjenju nisu pokazivale bolnost (jedinke koje gutaju hranu), tako da vlasnici dugo nisu bili svesni da problem postoji.

Ovakve promene se najčešće sreću na premolarima i molarima, mada se mogu ređe naći i na očnjacima. Resorpcijom se gube čvrste structure zuba i često dolazi do preloma zuba.
Sobzirom da su oštećenja kao što smo rekli, jako bolana, neki vlasnici  mogu da primete da njihova mačka balavi, odbija hranu i vodu. Detaljan stomatološki pregled je najčešće moguće obaviti jedino u sedaciji ili anesteziji. Sastoji se iz vizuelnog, taktilnog i rendgenološkog dela.  Prava razmera oštećenja se utvrđuje  rendgenološkim snimanjem zuba, jer kao što smo napomenuli , oštećenja započinju na korenskom delu zuba.

Postoji više načina za rešavanje ovog problema.
-Profilaksa
-Restauracija zuba (plombiranje)
-Vađenje zuba
Način rešavanja  će zavisiti od zatečenog stanja i u nekim slučajevima  od izbora vlasnika.
Naučite Vašu mačku da joj otvarate usta još od najranijeg uzrasta, a da pri tome nema velikog opiranja. Sledeća faza će biti dentalna higijena (pranje zuba). Čak iako ne uspete da je privolite na pranje zuba, imaćete mogućnost da detaljnije pogledate zube i eventualno primetite neke promene. Resorptivne lezije nisu jedina promena koju možete da primetite kod svog ljubimca.  Ako primetite bilo kakvo crvenilo, otok, izraslinu, krvarenje,neprijatan zadah, biće to dovoljan razlog da posetite veterinara i zatražite detaljan stomatološki pregled Vašeg ljubimca.

 

                                                    

 

Dr vet.med. Tatjana Stevanović
sertifikovani stomatolog za pse,mačke i glodare