Periodontalno oboljenje, IV stepen

Reč Periodoncijum je latinskog porekla i znači “oko zuba”. Anatomski, periodoncijum je ograničen na vezivno tkivo između zuba i alveole (koštana vreća u kojoj je zub smešten). Tokom periodontalnog oboljenja dolazi do upalnog procesa i  propadanja ovog potpornog veziva i gubitka oslonca zuba, njegovog klaćenja i na kraju gubitak zuba. Gingivitis (upala desni) se smatra početnom fazom periodontalnog oboljenja. Sledeća faza je stvaranje većih naslaga plaka (meke naslage) i kamenca, razvoj gnojnog procesa, pojava neprijatnog zadaha, rana na sluzokoži usta, desni lako krvare, gubitak kosti oko zuba, stvaranje džepova i dodatno zaostajanje hrane u njima, zubi počinju da se klate i na kraju ispadaju.

Četvrti  stepen periodontalnog oboljenja sa povlačenjem desni i gubitkom više od 50% veze zuba sa alveolom i periodoncijumom.

 

Rendgenološki snimak  promene sa slike iznad, od pre godinu dana. Strelice pokazuju nedostatak kosti u predelu četvrtog premolara i prvog molara

Rendgenološki snimak sa trenutnim stanjem, strelice pokazuju da kost nedostaje od drugog premolara do drugog molara (duplo više kosti je nestalo za godinu dana ). Resorpcija kosti može tokom vađenja zuba da dovede do njenog preloma, jer je masa vilične kosti smanjena za skoro polovinu.

Nakon pripreme usta i zuba ( dezinfekcija usne šupljine, skidanje kamenca i poliranja ), vade se problematični zubi , tako što se svaka krunica deli na broj korenova koji zub ima. Na taj način se izbegavaju moguće komplikacije preloma zuba, zaostajanja korena ili u ovom slučaju preloma kosti vilice, jer je periodontalno oboljenje smanjilo kost na polovinu.

Nakon sečenja zuba , polugama se vadi jedan po jedan koren.

Mesto gde je bio četvrti premolar. Jasno se vidi nedostatak kosti u odnosu na susedni zub kome je koren više od 50% ogoljen.

Mesto sa koga je izvađen zub . Vidljiva je samo kost vilice bez prisustva alveolarne kosti koja je u potpunosti nestala (resorbovana)

Nakon vađenja zuba, oštre ivice kostiju se izbruse i desni se zašiju.

Delovi šesnaest izvađenih zuba. Pas je pre intervencije trpeo jake bolove, stalno je balavio, otežano je uzimao hranu i vodu, imao je neprijatan zadah iz usta. Istog dana nakon intervencije je jeo, prestao je da zavija od bolova, prestalo je balavljenje i nije više bilo neprijatnog zadaha.