Dijagnostika

LABORATORIJSKE ANALIZE
Da bismo znali u kakvom je stanju naše zdravlje mi redovno obavljamo laboratorijske analize krvi, urina itd. Ni naši ljubimci ne zahtevaju ništa manje.
Kada problem postoji, tragamo za odgovorima u hematološkim i biohemijskim pretragama krvi, urina, patohistologiji, citologiji i ostalim dijagnostičkim metodama. Ono na čemu insistiramo je preventiva. Kod svake jedinke, starije od pet godina kod pasa i sedam godina kod mačaka, preporučujemo godišnji sistematski pregled, koji se sastoji od detaljnog kliničkog pregleda i dodatnih laboratorijskih analiza krvi i urina.
ANALIZA URINA  je jednostavna i uglavnom neivanzivna dijagnostička metoda koja nam jako pomaže kod rešavanja urinarnih problema kod mačaka. Ako Vaša maca ima problem sa urinarnim kamenjem neophodno je da radite povremene analize urina, iako je problem “pod kontrolom”. U zavisnosti od tipa problema, kontrole treba raditi na  par meseci ili češće. Za osnovne kvalitativne analize je dovoljno da samo donesete sakupljeni urin koji predhodno NISTE čuvali u frižideru duže od dva sata. Ako imate problem da sakupite urin i Vaša maca neće da mokri u praznu posudu bez posipa, možete kod nas nabaviti silikonske kuglice koje ćete staviti umesto posipa, tako da uzorak treba samo da izdvojite  u čašu za urin.

KOPROLOŠKI PREGLED ili pregled izmeta je laboratorijska analiza koja nam ukazuje na prisustvo crevnih parazita. Preventivno se može obavljati pre samog čišćenja od crevnih parazita, čime možemo utvrditi vrstu parazita i ako je potrebno primeniti specifično sredsvo protiv istog. Ako Vaš ljubimac stalno ima mekanu stolicu, a to ne možete da povežete sa vrstom hrane, čistili ste ga od crevnih parazita, ima normalan apetit, veseo je, onda je prva najjednostavnija dijagnostička metoda koprološki pregled. Ako je retultat ovde negativan, nastavićemo dalje sa jednim od SEROLOŠKIH TESTOVA.

Pored prisustva parazita,serološkim testovima možemo utvrditi prisustvo drugih infektivnih činioca. Kod pasa su  na ovim prostorima sve češća oboljenja koja prenose komarci ( Dirofilarija-srčana glista ) i krpelji (  Erlihioza). Oba ova oboljenja se mogu dijagnostikovati serološkim testovima kao i infektivna oboljenja mačaka ( FIP-infektivni peritonitis , FIV- virusna imunodificijencija – u narodu poznatija kao mačija sida, FeLV- mačija virusna leukemija), na veoma jednostavan i bezbolan  način , vađenjem male količine krvi. Zašto spominjemo ove testove? Neka od ovih oboljenja su fatalna, ali neka se mogu izlečiti, a neka zalečiti. Ako se na vreme dijagnostikuju možete svom ljubimcu pružiti kvalitetan život.Ujedno, saznanjem o kojoj je bolesti reč, možemo Vas najbolje informisati i posavetovati kada je u pitanju Vaša konačna odluka.

Onkološki pacijenti su sve češći pacijenti i u našoj praksi. Preporuka je da ako primetite bilo kakvu izraslinu, reagujete na vreme. Vlasnici često odlažu sterilizaciju svojih ljubimica i time povećavaju mogućnost pojave tumora mlečne žlezde i genitalnih organa. CITOLOGIJA I PATOHISTOLOGIJA su laboratorijske analize koje u tom slučaju obavljamo u saradnji sa Klinikom za male životinje pri Veterinarskom Fakultetu Ljubljana.

Dr vet.med. Tatjana Stevanović
sertifikovani stomatolog za pse,mačke i glodare